luisteroefeningen

zaterdag 8 februari 2014

Sociaalnetwerksites

Facebook is 10 jaar oud, maar verliest jongeren

woensdag, 5 februari 2014
De sociaalnetwerksite Facebook viert zijn tiende verjaardag. Tien jaar geleden lanceerde Marc Zuckerberg samen met enkele vrienden de applicatie, die toen nog The Facebook heette. Het doel van de netwerksite was om het sociaal contact tussen studenten van de universiteit van Harvard te verbeteren. Via Facebook konden andere studenten informeren over wat ze aan het doen waren of wat ze van plan waren. Zo konden ze gemakkelijker met elkaar afspreken.

Maar Facebook explodeerde. Het verspreidde zich over de hele wereld. Momenteel zijn er 1,2 miljard mensen met een profiel op Facebook. Er zijn 5,4 miljoen Belgen die Facebook gebruiken.

Er zijn de laatste maanden berichten dat Facebook zijn hoogtepunt bereikt heeft. Vooral bij jongeren lijkt de populariteit van Facebook af te nemen. Zij willen niet op dezelfde netwerksite actief zijn als hun ouders (en grootouders). Daarom zoeken ze alternatieve netwerksites op, zoals InstagramPinterest enSnapchatZakelijke gebruikers kiezen dan weer meer en meer voor Linkedin, een website die gericht is op professioneel netwerken.

Volgens onderzoekers van de Princeton Universiteit zal het gebruik van Facebook de volgende jaren heel sterk dalen. Ze vergelijken Facebook met een epidemie. Het virus besmet mensen, maar op een bepaald moment worden ze immuun. De onderzoekers voorspellen dat mensen ook immuun zullen worden voor het Facebookvirus, dat ze hun interesse zullen verliezen. Tussen 2015 en 2017 zou 80 procent van de gebruikers stoppen met Facebook te gebruiken.

KVK
Bron : Taalblad.be